KIRKERIET

DERFOR HEDDER VI KIRKERIET

I forbindelse med Oles arbejde med etableringen af ’Kirkens Hus’ ved Budolfi Kirke i Aalborg - ikke blot som en sognegård - men som hele byens og Folkekirkens fælles hus og mødested, og Anna Mettes arbejde med udvikling af Brønderslev Kirke og Sognegård, til et sted hvor kirke og by mødes og blander sig med hinanden, savnede Anna Mette et ord for sådan et sted; - et ord, som billedligt åbner og ikke afgrænser.

Navnet ’Kirke og Sognegård’ giver billeder af bygninger, hvor der inde bag murene foregår kirkelige aktiviteter for de mennesker, der nu engang kommer sådan et sted. - Billeder, hvor matrikelskellet groft sagt optegner grænsen mellem kirkens grund og det offentlige rum.

Men kirken er ikke ’kun’ en kirkebygning placeret på et bestemt geografisk sted, men også et mentalt sted, hvor der ’laves’ kirke eller ’gøres’ kirke. Altså en aktiv fysisk og mental platform for kirkelige handlinger, møder og tanker.

Det manglende ord skulle lede tankerne fra ’døde bygninger’ til ’levende sted’; fra fast form til bevægelse; fra lukkede mure til åbne sind; fra os og dem til frie fællesskaber; fra folkemedlemskab til det blot at være menneske. Anna Mette ledte efter ordet, og Ole udbrød spontant ’kirkeri’.

Ved at tilføje ’ri’ til ’kirke’ går ’kirke’ fra at være en genstand, en bestemt bygning på en bestemt matrikel, til at være en bevægelse. ’Kirkeriet’ er en kirkelig bevægelse. Et kirkeri er ikke bundet til en matrikel. Et kirkeri kan komme overalt - i et tomt butikslokale, på højskolen, på gadehjørnet, i cyberspace, inde i lille Ellens eller gamle hr. Svendsens tanker.

Kirkeriet signalerer nytænkning, bevægelse og handling. Derfor tog vi navnet KIRKERIET.


KONTAKT

Arkitekt maa Anna Mette Exner. Mobil: 40 21 13 01 - [email protected];
Teolog Arne Mårup: 27 28 96 70, [email protected]
Teolog og økonom Ole Kamp: 30 70 16 55 - [email protected];
Teolog Yvonne Alstrup: 24 97 00 78 - [email protected];
Lærer og cand.it Vagner Sloth: 23 32 02 52 - [email protected]